01/12/19: Verplichte afronding voor contante betalingen in de apotheek

Par Aline Noël Le 25 november 2019

Vanaf 1 december wordt de algemene verplichting om prijzen af te ronden ook van kracht in apotheken. Ontdek hieronder de aanpassingen in ULTIMATE, de business software voor officina’s.

Verplichte afronding

Na overleg met het RIZIV bevestigt de FOD Economie dat vanaf 1 december de algemene afrondingsplicht ook van toepassing is in de apotheek, en dit op het totale bedrag dat door de patiënt wordt betaald wanneer deze contant betaalt. De afrondingsregels zijn:

  • 1 en 2 cent = afgerond naar beneden (0 cent)
  • 3 en 4 cent = afgerond naar boven (5 cent)
  • 6 en 7 cent = afgerond naar beneden (5 cent)
  • 8 en 9 cent = afgerond naar boven (10 cent)

Als de afronding wordt toegepast, moeten beide bedragen (niet afgerond totaal en afgerond totaal) op de bon worden vermeld.

Bron = APB

Veranderingen in ULTIMATE

Vóór 01/12/19 kunt u, indien gewenst, de afronding al instellen in ULTIMATE. Vanaf 01/12 is afronding verplicht. Uw software zal de afronding voor zowel contante als elektronische betalingen toepassen. Deze beslissing wordt genomen om alvast te anticiperen op een toekomstige wettelijke verplichting om alle betaalmiddelen af te ronden.

Waar moet u op letten:

  • Het feit dat alle betalingen en niet alleen contante betalingen worden afgerond, moet in de apotheek worden aangegeven via een sticker van OPHACO. U kunt het pictogram downloaden via de volgende link: https://economie.fgov.be/sites/default/files/Files/Ventes/logo-arrondi.pdf
  • Kortingen, afprijzingen en kortingbons worden niet opgenomen in de afrondingsberekening. Ze worden vooraf toegepast op het totaal, zodat de klant altijd een totaalbedrag heeft dat wordt afgerond op 0,05 €.
  • Het is niet mogelijk om een betaling af te ronden op 0 €. Bedragen onder € 0,05 (zowel te betalen als terug te geven) worden altijd afgerond op € 0,05.

Activering van de parameter

Wijzigingen voor de incassering

Wijzigingen voor het raadplegen van de verkoopgegevens

Wijzigingen voor het kassablad

Wijzigingen voor de bon

Wijzigingen voor de omzetbeoordeling

Wijzigingen in de boekhoudstatistieken en prognoses

Wijzigingen in het boekhoudkundig overzicht