4 stappen om slim te kopen met officinabeheersoftware

Par Aline Noël Le 20 januari 2020

Vraagt u zich af hoe u de marge van uw officina kunt vergroten? Slim aankopen via uw software kan daarbij helpen! In 4 stappen legt Pharmagest uit hoe u optimaal kunt aankopen en uw winst positief kunt beïnvloeden.

1. Ken uw voorraad vooraleer u aankoopt

Voordat u aankopen verricht, moet u uw voorraad en de voorraadrotatie van de betreffende producten kennen. Vergelijk hiervoor uw fysieke voorraad met uw virtuele voorraad.

Met OFFIPDA voert u een voortdurende inventaris uit en kunt u snel de bijna vervallen producten in kaart brengen en zien waar er onverklaarbare voorraadverschillen zijn. Zo heeft u een duidelijk overzicht om te bestellen.

2. Bestel de juiste hoeveelheid

Als uw voorraad eenmaal “schoongemaakt” is, is het belangrijk om deze te optimaliseren. Dit kan met deze gouden regel: vermijdt niet alleen ontbrekende producten maar ook overtollige voorraad. U kunt maar beter de juiste te bestellen hoeveelheid berekenen voor een bepaalde periode. ULTIMATE berekent deze hoeveelheid automatisch op basis van de gewogen gemiddelde verkoop van het product in uw officina, voor een bepaalde periode, rekening houdend met de voorraad in uw apotheek.

3. Vergelijk de marges van de verschillende producten

De productwinstmarge geeft aan wat u daadwerkelijk verdient met een verkoop. Dit is een onmisbare parameter bij het aankopen.

Om de marge per product te kennen, moet u eerst de Netto Gewogen Gemiddelde Aankoopprijs (Netto GGAP) kennen. De netto GGAP houdt rekening met eventuele kortingen die door uw leveranciers worden toegekend.

ULTIMATE, de Business Software voor officina’s, is de enige software op de markt die de GGAP automatisch berekent. In één oogopslag ziet u welke producten interessanter zijn en u de beste marge bieden.

4. Controleer of de beloofde kortingen zijn toegekend

Bij inontvangstname van een bestelling is het erg belangrijk om te controleren of de beloofde kortingen daadwerkelijk zijn toegekend. Er kunnen immers altijd fouten gebeuren.

Via ULTIMATE kunt u kiezen tussen een kwantitatieve of financiële inontvangstname, waardoor u direct de door de vertegenwoordiger beloofde korting kunt zien. Zo kunt u onmiddellijk reageren als er fouten zijn in de bestelling.

U bent nog geen ULTIMATE klant en wilt meer weten over de mogelijkheden van de software of u wilt graag een demo zien?

Bent u een ULTIMATE-klant en wilt u een grondige inkooptraining volgen?