De groep Pharmagest zet voet aan de grond in Italië

Par Aline Noël Le 23 maart 2018

De groep Pharmagest, waar SABCO sinds 2007 deel van uitmaakt, zet zijn Europese opmars voort en zet voet aan de grond in Italië door de acquisitie van 60 % van het kapitaal MACROSOFT Holding.

Wie is MACROSOFT?

Macrosoft is de Italiaanse marktleider in informatica-equipment en diensten voor farmagroothandels-distributeurs. Het bedrijf heeft onder meer een specifiek protocol ontwikkeld voor de communicatie tussen de officina’s en farmagroothandels-distributeurs, dat geldt als de norm voor alle softwarebedrijven die op de Italiaanse markt aanwezig zijn. Het land telt een vijftigtal farmagroothandels -distributeurs en Macrosoft heeft op dit ogenblik meer dan 50 % marktaandeel in handen. Het bedrijf stelt 40 mensen tewerk en realiseerde in 2017 een omzet van 5,2 M€.

PHARMAGEST ITALIA: Italiaanse officina’s here we come!

Thierry Chapusot en Mario Mariani
Thierry Chapusot, Voorzitter van La Coopérative Welcoop en Mario Mariani, Voorzitter van Pharmagest Italia

Voor de doorontwikkeling van zijn aanbod in heel Italië besloot Macrosoft om

in zee te gaan met de groep Pharmagest. De nieuwe entiteit, een dochteronderneming van de afdeling Solutions Pharmacie Europe, zal Pharmagest Italia heten. Denis SUPPLISSON, gedelegeerd algemeen directeur van de groep Pharmagest, die de afdeling Solutions Pharmacie Europe aanstuurt, zal Pharmagest Italia superviseren.

De groep Pharmagest reikt zijn expertise en ervaring met de commercialisering van informatica-oplossingen aan en zal Pharmagest Italia begeleiden bij het uitbouwen van een netwerk van agentschappen dat zich kan aanpassen aan de schaalbaarheid van zijn business model.

De groep Pharmagest en Macrosoft delen dezelfde visie: patiëntgerichte oplossingen bieden. Deze visie beantwoordt aan een groeiende vraag in de Italiaanse apotheken die de patiënt opnieuw centraal moeten stellen in hun activiteiten door hun expertise aan te vullen met een breed aanbod van randdiensten om zo goed mogelijk in te spelen op de behoeften van de patiënt.

SOPHIA : krachtige en innovatieve officinabeheersoftware

Om volledig geïntegreerd te kunnen werken en een globale dienstverlening te kunnen aanbieden, besloot Macrosoft onlangs om zijn aanbod bij de apothekers uit te rollen via een innovatieve beheersoftware: Sophia. Dankzij deze integratie, die rechtstreeks in de software van de apotheker gebeurt, kan Macrosoft in Italië een volledig nieuw aanbod ontwikkelen dat is aangepast aan de configuratie van de Italiaanse markt.

Met een hoger aantal inwoners per apotheek dan het Europees gemiddelde – een officina voor 3.883 inwoners, tegen één voor 2.542 in Frankrijk – telt Italië in 2018 19.000 officina-apotheken. Italiaanse apotheken zijn hoofdzakelijk uitgerust met drie spelers, een verouderd computerpark dat bovendien weinig aansluit bij de belangrijkste ontwikkelingen van de Italiaanse gezondheidszorg. Pharmagest Italia is van plan om zijn aanbod zowel in aantal als qua gamma verder uit te rollen, met de doelstelling om binnen 5 jaar om en bij de 20% van de Italiaanse officina’s uit te rusten.